Hojnost a tvoření domova

O čem je vlastně hojnost? Poslední dobou se toto slovo hodně skloňuje, ale co ve skutečnosti znamená. Hojnost je ochota přijímat a dovolovat si, ať už se to týká jakékoliv oblasti.

To se lehce napíše, ale ta praxe trochu pokulhává, protože máme různé obavy, nezdravá přesvědčení, vycházíme z modelových situací, kdy chudý člověk = hodný, bohatý = zlý a podobně.

Vždyť je to ve všech pohádkách a my přece nechceme být zlé. Jenže, není to tak náhodou nesmysl? Jak je to v přírodě, jejíž jsme součástí (i když se tak snažíme netvářit). Je strom, který má více plodů horší než ten, který jich má méně? Podle zákonů přírody je vlastně naší povinností udělat všechno proto, abychom v té hojnosti byly.

A pokud se obáváte, že by vás peníze udělaly zlým člověkem, vězte, že peníze nedělají člověka zlým, peníze ukazují člověka, jaký opravdu je.

Jak to tedy souvisí s domácností? Náš domov nám také ukazuje, jací jsme, jaké máme priority, co je pro nás důležité, jak se máme rádi, jaké máme hodnoty a to, co si pro sebe dovolujeme.

Kdybyste přišly samy k sobě na návštěvu a byly jen pozorovatelkami, co byste si o sobě řekly?

Udělejte si tohle cvičení:

Jděte na procházku a přijďte k sobě domů na návštěvu. Procházejte se po domě a pozorujte. Zapište si, kdo v domě bydlí, co asi dělá, co má rád, co ho baví. Zapište si všechno, co vás napadne. Co si jako návštěvě nabídnete? Čaj a sušenky, upečenou buchtu nebo topinku, protože nemáte nic, jen kousek tvrdého chleba a už druhý den si říkáte, že zajdete na nákup.

A teď ta zásadní otázka – bydlí u vás doma bohatý člověk? V čem spočívá jeho bohatství? Má nadbytek peněz? Má hojnost času, zdraví, dobrých vztahů

Naše stará a nefunkční přesvědčení můžeme změnit hlubokou vnitřní prací sama na sobě a nebo to také můžeme měnit skrz materiálno, které máme kolem sebe. Všichni by chtěli být bohatší, ale málokdo má odvahu vystoupit z jistoty starých vzorců a skutečně začít.

Vnitřní práce na sobě je samozřejmě důležitá, ale je třeba konat ve hmotě, v našem domově a věnovat pozornost tomu, čím se obklopujeme.

Když chceme dělat něco nového nebo jinak, naše tělo a hlava brání ty svoje „staré jistoty“. Pojďme tedy na to krůček po krůčku.

Jak:

> Soustředěná pozornost – čemu věnujeme pozornost, to roste. Vyčleňte si čas, který budete věnovat tomu, co chcete vytvořit / změnit. Kolik času denně / týdně na tuto změnu vyčleníte. Věřte mi, že i 5 minut soustředění denně dělá divy.

>Vědomé tvoření – udělejte si akční plán: naplánujte si jednotlivé malé kroky. Nemusíte znát všechny detaily, které vedou k cíli, a mít je dokonale naplánované, ale musíte začít.

Co vlastně tvořit? To, co se vám z vaší návštěvy u sebe doma nelíbilo a chtěly byste změnit. Byl to přeplněný věšák v předsíni, milion věcí na kuchyňském ostrůvku, poházené oblečení, přeplněný pracovní stůl….. nebo něco úplně jiného, může to být úplně cokoliv. Čím začnete?

Napište mi do komentáře, jak jste se cítily při návštěvě u sebe doma a na co jste přišly.

Teď je možné vstoupit do kurzu Vytvoř si svůj krasoprostor se slevou. V kurzu se tvoření domova budeme věnovat do hloubky a efektivně, aby ta změna, kterou chcete, letěla světelnou rychlostí! Předtím vás ale zvu na 3denní masterclass zdarma Mapa k vysněnému domovu, kde se mimo jiné budeme zabývat také penězi jako překážce v tvoření.

S úctou,

Jana